Ohjelma

Mitästen ohjelmistossa on tänä vuonna mm. musiikkia, lavarunoutta, teatteria, tilataidetta ja lyhytelokuvia.

 

Esiinny itse notskin roskalavalla, osallistu Mitäs-skaboihin ja vieraile Mitäs Mitäs -maan pimeällä puolella Dark Side of Mitäs-Land -installaatiossa!

Circus Johku ystävineen

Circus Johku ystävineen eli Johanna Kellomäki, Barbora Xu ja Reetta Valtari esittävät festivaalilla livemusiikkia ja akrobatiaa sisältävän tanssiesityksen, joka on monipuolinen osoitus siitä, mitä nykysirkus voi tänä päivänä antaa.

Detalji

Detalji on tuore kotimainen elektronista popmusiikkia, triphopia sekä technoa soundissaan sekoittava artisti ja tuottaja. Detaljin tanssittava live koostuu joukosta tarinoita suurkaupungin yössä vaeltavista yksinäisistä sieluista. Kuulija kohtaa matkallaan syviä bassolinjoja, groovaavia biittejä sekä katkeransuloisia melodioita.

Färsaaret: KYNNENALAINEN MIKROKOSMOS 10 000 -alueinstallointi

”Kuvaus sormiemme kärkien irtaimistosta miljoonakertaisina suurennoksina. Mikä hilpeä maisema meitä odottaakaan aivan silmiemme alla! Kynsiharjalla pyyhkäistyjen mahtavien maailmankaikkeuksien muistoksi syntyy niitylle pyhä kuvaelma vailla vertaistaan. Vaeltele vapaasti installaation seassa ja ikuista itsesi ja kaverisi osana teosta!

Ville Färsaaret on hiljattain tamperelaistunut lappeenrantalaislähtöinen muraalitaiteilija, galleristi ja kaupunkiaktiivi. Hänet tunnetaan osana vaihtoehtoisen pienkaupunkikulttuurin keskittyvien Galleria HOI SIEn ja Kalevatron-festivaalin alullepanijana kotiseudullaan Lappeenrannassa sekä osana rönsyilevää Tampere Underground. NYT! -verkostoa. Färsaaret on myös Pirkanmaan festivaalit Ry:n tämän vuoden Lähitaiteilija.

Ivar & Ann Mari (NO)

Ivar ja Ann Mari esittävät festareilla englanninkielisen näytelmän, joka yhdistelee visuaalisia, fyysisiä, musiikillisia ja runollisia elementtejä. Oslossa asuva näyttelijäkaksikko on kouluttautunut Norwegian Institute of Acting:ssä (NSKI).

Ann Mari on kotoisin Rendalenista, Itä-Norjasta. NSKI:n ja metodinäyttelemisen lisäksi hänellä on kokemusta fyysisestä teatterista. Ann Marin ilmaisussa näkyy realistinen ja naturalistinen lähestymistapa. Hän on esiintynyt kansainvälisillä teatterifestivaaleilla Puolassa ja Liettuassa.

Ivar tulee Paatsjoelta, Pohjois-Norjasta, Venäjän rajan vierestä. NSKI:n ja metodinäyttelemisen lisäksi hän on opiskellut näyttelemistä The New School of Dramassa New Yorkissa. Ivar yhdistelee työssään karkeutta, leikkisyyttä ja musiikkielementtejä.

J.K. Ihalainen

Eino Leino -palkittu J. K. Ihalainen esittää festivaalilla runojaan musiikkiin yhdistettynä. Hän on vuodesta 1978 lähtien julkaissut 35 runoteosta, joista suurin osa on suomeksi. Lisäksi Ihalainen on julkaissut lukuisia tietokirjoja sekä hän pyörittää omaa kustantamoa, joka kantaa nimeä Palladium Kirjat. Ihalainen on esittänyt runojaan eri festivaaleilla mm. Ruotsissa, Norjassa, Latviassa, Neuvostoliitossa, Romaniassa, Turkissa, Hollannissa, Englannissa, Saksassa ja Albaniassa.

Kometa

Kometa on toiminut samalla Laakkonen-Kinnunen-Vänttinen -kokoonpanolla jo vuodesta 1999. Kyseessä on omalaatuinen rock-yhtye, jonka musiikissa yhdistyy rytminen riffijuntta, kekseliäät kappalerakenteet, koukuttavat melodiat, sekä korkeajännitteinen lavatyöskentely. Täyspitkiä levyjä on kolme, joista viime vuonna julkaistu Riveter ilmestyi digijakelun lisäksi ainoastaan c-kasettina.

Yhtyeen levyarvioissa vuosien varrella vertailukohtina on mainittu mm. seuraavat yhtyeet (aakkosjärjestyksessä): Nick Cave & The Bad Seeds, Beach Boys, Deep Turtle, Circle, Kiss, White Stripes, Nirvana, NoMeansNo, QOTSA, Beatles, Melvins, Dead Kennedys ja Sweetheart. Mutta kuten ehkä jo arvasitkin, Kometa kuulostaa vain ja ainoastaan itseltään.

Läsnäolopakko

Läsnäolopakko on vuonna 2011 perustettu Turun ylioppilasteatterin oma improvisaatioryhmä, joka keskittyy erityisesti musiikilliseen, show-henkiseen improvisaatioon, aina laulunumeroista lyhyisiin ja pidempiin sketseihin. Läsnäolopakon showt tunnetaan muun muassa itse luoduista improvisaatiotekniikoista ja Turun Taiteiden yön hersyvimmästä ja ylitsepursuavimmasta yleisöstä.

Turun Mitäs-klubillakin viihdyttänyt ryhmä esittää festivaalilla improvisoitua, musiikintäyteistä alueohjelmaa. Esitys muuntautuu katsojansa näköiseksi – joka kerralla ainutlaatuiseksi.

Maajo

Maajo on suomalaisessa musiikkikentässä täysin ainutlaatuinen tapaus. Tamperelaisyhtyeen baleaariset afrorytmit tuovat auringon hyisen talvipäivänkin keskelle. Englantilainen Queen Nanny Records julkaisi yhtyeen debyyttialbumin Tropic Of Tulli lokakuussa 2016.

Neljä ässää

Neljä Ässää on katusoittobändi, joka koostuu ystävystyneistä ammattimuusikoista – pystymettäläisistä miehenaluista – ja skulaa niin maan perkeleesti pitkin toreja ja turkuja. Tämä keväällä 2012 perustettu, jo kulttimaineeseen noussut orkesteri soittaa raivokkaan energisiä tulkintoja maailman kovimmista hittikappaleista. Keikkoja bändi on soittanut Finlandia-taloa ja Aleksanterinkatua myöten, linjanaan kunnioittaa alkuperäisversioiden hankaluutta ja lisätä tempoa. Yhtyeen omalaatuinen soundi muodostuu raikkaasti melodikasta, akustisesta kitarasta, rumpusetistä (pahvilaatikosta) sekä perkussioista ja kazoosta.

Rainbowlicker

Laserpunk-duo Rainbowlickeriin kuuluvat Peps (Creepy Crawlie) ja Johan (Hello Black Hole, Beastmilk). Yhtye on tunnettu huomiota herättävistä live-esiintymisistään. Pepsin ja Johanin musiikki saa vaikutteita punk rockin raivosta sekä riot grrrl -alakulttuurista ja hukuttaa ne elektronisen musiikin sykkiviin ääniaaltoihin. Eklektisen elektronista bändiä on ollut vaikea pitää paikoillaan, ja heidän musiikkinsa onkin tärisyttänyt sekä taidegallerioiden että laittomien venäläisten punkreivien seiniä.

Russian Radio

Russian Radio on trio, joka soittaa discovaikutteista rock-musiikkia yhdisteltynä postpunkkiin ja psykedeliaan. Bändi julkaisi vuonna 2015 esikois-ep:nsä Everybody anybody nobody ja viime vuonna sinkut Shake ja Mirage. Tällä hetkellä Russian Radio valmistelee uutta ep:tä.

Salaliitto

Ajattoman tyylipopin mestari Salaliitto hämmensi vuosi sitten kuulijansa debyyttialbumillaan, joka sai kriitikot käyttämään ylisanoja ja keikoilla Salaliittoon ihastuneet fanit käynnistämään vinyylisoittimensa uudelleen ja uudelleen. Kakkosalbumi Melankolia julkaistiin helmikuussa 2017, ja se on ehtinyt kerätä kehuja niin yleisöltä kuin kriitikoiltakin.

Salaliitto sekoittelee musiikissaan aineksia uudesta ja vanhasta indie rockista, popista, countrysta, ja progesta. Siksi se kuulostaa ajattomalta. Soittajien sadat keikat vanhoissa bändeissään ja kymmenet salaliittolaisina ovat hioneet Salaliiton huippuunsa, ja keikoilla bändi todella vakuuttaa kuulijansa.

Suontausta & Puusaari

Suontausta & Puusaari on sielukas laulaja-lauluntekijäduo, jonka musiikissa pääosaa näyttelevät huolella kypsytellyt tekstit sekä virtaviivainen akustinen kitarointi. Esikoisalbumiaan valmistelevat Jyväskylän herrasmiehet ovat ehtineet kiertää soitellen eri puolella Suomea jo varsin kattavasti, ja vuosien yhteinen historia näkyy ja kuuluu livenä. 

Lyhytelokuvat

Mitästen lyhytelokuvateltta esittelee Suomen lupaavimmat uudet lyhytelokuvat. Tänä vuonna mukana ovat Uneton 48, Clip 2017 sekä Voionmaan koulutuskeskuksen Elokuva- ja TV-linja.

UNETON 48

Uneton 48 -elokuvia on näytetty Mitäksillä koko festivaalin olemassaolon ajan. Tänäkin vuonna ystävyys jatkuu.
Uneton48 on suomalainen lyhytelokuvakilpailu, jossa joukkueet tekevät 2 – 7 minuutin pituisen elokuvan 48 tunnin aikana. Elokuvan täytyy sisältää kilpailun alussa julkistettavat, kaikille pakolliset elementit kuten tietty roolihahmo ja vuorosana. Lisäksi kullekin joukkueelle arvotaan genre. Pakollisilla elementeillä varmistetaan, että elokuvat on todella kokonaan tehty kilpailuviikonlopun aikana.
Tapahtumasta sanottua: ”Uneton48 on mahdollisesti tärkein yksittäinen tapahtuma Suomen elokuva-alan kehittymisen kannalta.”

Clip 2017

Clip on Seinäjoen ammattikorkeakoulun järjestämä, Suomen ainoa vain opiskelijoille suunnattu lyhytelokuvakilpailu. Kilpailuun osallistuvilla ryhmillä on kymmenen päivää aikaa tehdä lyhytelokuva ennalta määritellystä aiheesta. Festareilla nähdään tämänvuotisen kilpailun finalistielokuvia.

Finaaligaalan tuomaristossa istuivat tänä vuonna ohjaaja Mika Hotakainen (Miesten vuoro), näyttelijä Essi Hellén (21 tapaa pilata avioliitto, Putous) sekä Episodi-lehden päätoimittaja Jouni Vikman. Clip järjestettiin keväällä 2017 kuudetta kertaa.

Voinmaan koulutuskeskuksen Elokuva- ja TV-linja

Voionmaan koulutuskeskuksen Elokuva- ja TV-linja toimii joka vuosi lähtölaukauksena lukuisille tuleville tv- ja elokuva-alan ammattilaisille. Mitäksillä esitetään linjan vuoden 2017 parhaita lopputöitä.

AIKATAULU