Näin kesän kynnyksellä on mahtavaa suunnitella tulevia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia, kokeilla uusia asioita sekä käydä matkailemassa Suomen eri kolkissa mieli avarana. Juuri nyt työpaikkojen kahvihuoneissa käydään enemmän keskusteluja viikonloppusuunnitelmista: jonkun sukulainen valmistuu, jollain on joka viikonloppuhäät ja joku on joka viikonloppu töissä. Kesällä ihmiset jaksavat enemmän viettää vapaa-aikaansa lisääntyneen auringonvalon ja lämmön avulla. Suomen kesä on pullollaan tapahtumia, joista huomionarvoisin tapahtuma on elokuun 2.–4. päivä juhlittava Mitäs Mitäs Mitäs -festivaali Urjalassa, Nuutajärvellä.

Kuva: Esa Luoto

Kuva: Esa Luoto

Löysin Mitäkset ensimmäisen kerran vuonna 2016, jolloin bongasin tapahtuman Facebookista. Tapahtuma teki minuun suuren vaikutuksen tunnelmallisella alueellaan ja upealla sirkusteltallaan. Tuolloin koin, kuinka erilaiset artistit esiintyivät suurella innostuksella ja rakkaudella taiteenlajiaan kohtaan. Mitäksillä tuli sellainen olo, että tätä tapahtumaa olisi joskus hauska olla myös itse tekemässä.

Viime kesänä olin ensimmäistä kertaa tapahtuman talkooväessä mukana. Olin kotiutunut juuri ulkomaanreissultani, kun vihreän kulkuneuvoni nokka osoitti jo Urjalan suuntaan. Jännitti, enkä oikein tiennyt mitään festareiden järjestämisestä. Kuitenkin sain heti perehdytystä ja talkootyö alkoikin luonnistua nopeasti. Työvuorojen loputtua olin aina yhtä ihmeissäni siitä, että nytkö se työvuoro taas jo loppuikin? Sitten vain fiilistelemään festareita. Kyseinen viikonloppu meni uskomattoman nopeasti autoja ohjaten, lippukojulla myyden lippuja ja tietysti nauttien festareista. Parasta talkootyössä olivat ne kaikki ihanat vieraat, jotka hymyssä suin ostivat festarilipun ja olivat tulossa nauttimaan ajastaan Mitäs-maahan.

 

Suosittelen ehdottomasti kaikille Mitästen talkoolaiseksi osallistumista, sillä yhdessä tekeminen hyvällä porukalla saa aikaan mahtavat festivaalit, joissa on aikaa myös nauttia kesästä ja tunnelmasta. Mitästen talkooväki on tiivis yhteisö, jossa kaikki ovat omanlaisia persooniaan. Talkootyöhön voi tulla hyvin myös yksin, sillä viikonlopun jälkeen on varmasti tutustunut uusiin mahtaviin tyyppeihin!

 

Kuva: Juha Kurri

Loppuun vielä perinteinen ihmettely Mitäksistä:

”Että mikä? Kuka? Missä? Mitäs?” 

Tätä joudun usein selittelemään auki, kun kerron suosikkifestivaaleistani.

Mikä?

Mitäs Mitäs Mitäs -festari on vaihtoehtotaiteiden erikoisjuhla, jossa joka vuosi esiintyy erilaisia esiintyjiä sekä taiteilijoita. Edellisvuosina on ollut esiintyjiä aina moottorisahataiteilijasta kansainvälisiin artisteihin.

Kuva: Mandi Markkanen

Kuka?

Minä olen Ilona, tämän tekstin kirjoittaja, kesän fiilistelijä ja viime vuoden talkootyöläinen. Olen käynyt Mitäksillä vuodesta 2016 asti. Mitästen Ilona.

Missä?

Urjalassa, Mitäs-maassa. Tunti Tampereelta ja tunti Turusta, helppoo ja kivaa! Siellä mis on se makeistukkukin!

Mitäs Mitäs Mitäs?

Otapa selvää ja tule juhlimaan kesää. Mitäksillä on hyvät puitteet yöpyä teltassa, pulahtaa virkistävässä lammessa ja saunoa löylyjen lämmössä. Lisäksi voi fiilistellä kesää keinuissa katsellen hiljalleen ilmestyvää sumua auringon laskiessa.

 

Nähdään Mitäksillä!

 

Teksti: Ilona Salminen
Kansikuva: Esa Luoto