Perinteisesti ajateltuna talkoilu on luonteeltaan vapaaehtoista ja vastikkeetonta työtä, joka perustuu esimerkiksi ystävyys- tai sukulaissuhteeseen. Tyypillisiä talkootöitä ajan saatossa ovat olleet esimerkiksi siivoaminen, ruoanlaitto sekä yksinkertaiset rakennustyöt. Festivaalien kohdalla talkootyöhön liittyy eittämättä tiiviisti myös näitä tehtäviä, mutta tapahtuman luonteesta riippuen tehtävät voivat olla myös mitä mielikuvituksellisimpia toimia alkaen vaikkapa erilaisten alueinstallaatioiden suunnittelusta ja päättyen elämästä hullaantuneiden artistien yöpuulle kuskaamiseen.

Festivaaleja ajateltaessa talkootyö ja henkilöt sen taustalla  jäävät usein itse tapahtuman varjoon, mutta nyt on aika kurkistaa tarkemmin talkoolaisuuteen Mitästen kontekstissa ja nostaa ääneen yhden Mitästen tärkeän vapaaehtoistoimijan mietteitä. Mitäs-crew sai muutamaa viikkoa ennen h-hetkeä haastateltavakseen monivuotisen Mitäs-talkoolaisen Johanneksen, joka seuraavaksi pohtii talkoolaisuutta ja sen merkityksiä suhteessa Mitäksiin. Millaisena talkootyö Mitäksillä Johannekselle näyttäytyy ja mitä se hänelle merkitsee?

Kerroppas Johannes kolme fun factia itsestäsi tähän alkuun.

Olen ajellut miehen alaselän karvoituksen puolentoista tusinan katsojan edessä, käytän sukkia ja sandaaleja häpeilemättä sekä olen lyönyt ampiaisen nyrkillä ilmasta

Mikä on parhain Mitäs-talkoomuistosi?

Tämän kaverin löytäminen talkooämpärin pohjalta. Heppu päästettiin jatkamaan tehtäviään, mutta ilman lippua hemmo jouduttiin kuitenkin päästämään toiminta-alueen ulkopuolelle.

Jatka vapaasti virkettä: ”Talkoolaisena sydäntäni lämmittää eniten…”

”…nähdä miten oma panos on vaikuttanut kokonaisuuteen.”

Verohallinnon ja Oikeusministeriön mukaan talkootyö voidaan määritellä toisen tahon hyväksi korvauksetta tehtäväksi ”jokamiehentyöksi”, joka ei edellytä erityistä ammattitaitoa tai pätevyyttä. Se perustuu vapaaehtoisuuteen, eikä siihen liity kolmansia osapuolia. Talkootyössä lisäksi työn kesto on rajallista sekä työmäärä kohtuullinen. Oikeusministeriön mukaan talkoolaisille ei toimesta riippumatta makseta palkkaa, mutta korvauksena työpanoksesta voidaan esimerkiksi tarjota ruokaa ja vaikkapa lämmittää sauna.

Festareille tyypilliseen tapaan myös Mitäksillä talkoolaisille tarjotaan luonnollisesti ilmainen pääsy festareille, majoitus sekä ruokaa ja juomaa. Mitäs-lisänä tietenkin luettakoon mukaan vielä rennon tekijätiimin mahtava seura. Ja kyllähän se saunakin siinä lammen rannalla lämpenee!

Johannes, olet jo monivuotinen Mitäs-talkoolainen. Miksi teet talkoita Mitästen hyväksi?

Aloitin aluksi talkoiden tekemisen kaverin vaimon kavereiden auttamiseksi. Viime vuodet tosin olen osallistunut talkoisiin päästäkseni kokemaan, mitä uutta tällä kertaa sinne onkaan keksitty. Samalla nautin paikallisesta maisemasta ja seurasta.

Talkoolaisuus onkin kiteytettynä tekijänsä tahtoon perustuvaa vapaaehtoistoimintaa. Esimerkiksi sosiaalipsykologian emeritusprofessori Antti Eskola on määritellyt vapaaehtoistoimintaa ja sen motiiveja muun muassa niin, että se on ihmisten välistä vuorovaikutukseen nojautuvaa auttamistoimintaa, jota ei tehdä taloudellisena yritystoimintana tai palkkatyönä, eikä myöskään erityisenä harjoitteluna. Hänen mukaansa vapaaehtoistoimijan motiivi saattaa perustua esimerkiksi siihen, että panoksellaan tämä voi tuntea olevansa avuksi ja oppia samalla jotakin tärkeää.

Suomessa vapaaehtoistoimintaan osallistuminen on aktiivista, ja sitä myöden myös talkootoimeliaisuus lienee verrattain yleistä. Vuonna 2011 julkaistun EU:n tuottaman selvityksen mukaan hieman yli 20 prosenttia sen jäsenmaiden asukkaista osallistuu vapaaehtoistoimintaan. Suomessa osallistuvuus on toiseksi korkeinta heti Tanskan jälkeen suomalaisten osallistuvuuden ollessa noin 44 prosenttia. Peräti 8 prosenttia suomalaisista ilmoittaa osallistuvansa vapaaehtoistoimintaan vähintään kerran viikossa, kun esimerkiksi suomalaisille rakkaassa lomanviettokohteessa Espanjassa vastaava osallistuvuus jää kolmeen prosenttiin väestöstä.

Mikä sinun mielestäsi Johannes tekee talkoolaisesta hyvän talkoolaisen?

Hyvä talkoolainen tietää, milloin kuunnella ja ottaa ohjeistusta vastaan, milloin toteuttaa sekä milloin toimia oma-aloitteisesti.

Mikä on sinun ”talkoobravuurisi”?

Itseä se ei miellyttänyt ihan niin paljoa, mutta eräs vuosi tein puusta M I T Ä S -kirjaimet, joista kävijät pääsivät maalaamaan tapahtumakyltin mielensä mukaisesti. Siitä tuli erittäin tyylikäs.

Talkoilu on vapaaehtoistoiminnan hienoimpia muotoja ja sen runsaan ilmenevyyden ansiosta Suomessakin monet erilaiset kulttuuritapahtumat ovat mahdollisia toteuttaa. Vaikka joissain asiayhteyksissä voi aika ajoin törmätä kuvailtavan nykyistä vapaaehtoistoimintaa sekä sen ilmenevyyttä näivettyneeksi, esimerkiksi aiemmin mainitun selvityksen sekä Mitäs-crew:n kokemuksen mukaan näin ei asian laita suinkaan ole, ainakaan verrattain. Mitäs Mitäs Mitäs -erikoisjuhlan käytännön toteuttamiseen on tänä vuonna jo tähän mennessä ilmoittautunut ennätysmäärä talkoolaisia, mistä tapahtuman järjestäjät ovat kiitollisia. Järjestelyiltään kokonaan muutenkin talkootyöllä järjestettäville Mitäksille juuri talkoolaisuus on sydämen asia.

Mitä Johannes odotat eniten tulevilta Mitäksiltä?

Lisää taide-elämyksiä ja eritoten sellaisia, joihin yleisö voi osallistua. Loppuillasta niitä on ollut aina mukava katsella.

Kerrohan vielä lopuksi terveisesi vielä empiville Mitäs-talkoolaisuudesta kiinnostuneille.

Rohkeasti vaan mukaan. Järjestäjät ovat lämmintä väkeä ja osaavat hoitaa järjestelyt hyvin. Talkoolaisille jää helppo fyysinen osuus, mutta tarpeeksi pientä tekemistä. Käteen on aina jäänyt lämmin mieli ja hyvä kokemus. Tule keräämään omasi!

Teksti Manu Jalonen & Sanni Niemelä