fbpx Skip to content

Mitäs Mitäs Mitäs 2024 ensimmäiset esiintyjät julki!

Uutinen 18.1

Mitäs Mitäs Mitäs 2024
ensimmäiset esiintyjät julki!

Yhdeksättä kertaa Nuutajärvellä järjestettävä vaihtoehtokulttuuria juhliva monitaidefestivaali Mitäs Mitäs Mitäs on julkaissut ensimmäiset nimet vuoden 2024 ohjelmistosta. Mukana uhanalaisen kielen kansakunnan musiikkia, kitaralla kerrottuja tarinoita, taidekentän ammattilaisia ja intensiivisistä keikoista tunnettuja yhtyeitä.

Mitäs Mitäs Mitäs -festivaalin lavoilla nähdään vuosittain artisteja, joiden ääni ei ole vielä päässyt kuuluviin. Nyt mukana on historian mukana unohdettu kieli — karjalan kieli.

Vuoden ensimmäisessä ohjelmisto julkistuksessa on mukana Venäjän puoleisessa Karjalan tasavallassa alkunsa saanut ILMU-yhtye, jonka artistit haluavat kiinnittää erityisesti nuorten ihmisten huomiota Karjalan kieleen ja kulttuuriin. Nykyään Tampereella asuvan yhtyeen inspiraationa toimii muinaisen maan syntyhistoria, kotiseudun luonto, kulttuuri, asukkaiden perinteet ja Karjalan kielen kauneus. Yhtyeen kappaleissa livvinkarjala eli aunuksenkarjala on yhdistetty perinteisiin kansansoittimiin (kantele, jouhikko, tuulipillit) ja nykyään useammin lavalla nähtäviin sähkökitaraan, viuluun ja selloon. Bändi sekoittaa näiden soittimien soundin elektronisella pohjalla muodostaen kokonaisuuden joka liikkuu folk-trip-hopin ja kansanmusiikin välillä, esitellen monipuolisesti karjalaista musiikkikulttuuria.

ILMU on palkittu vuoden 2021 parhaana venäläisenä etnomusiikkiprojektina Russian World Music Awards 2021:n kansainvälisen tuomariston mukaan.

Mitäksillä viiden tähden sähkökitaramusiikista huolehtii Tinyhawk & Bizzarro. Yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista uusista kotimaisista nimistä on Rosita Luu -yhtyeestä tutun kitaravirtuoosi Jenni Kinnusen sävellysten ympärille muodostunut yhtye, joka soittaa kokeellis-vivahteikasta ja tanssittavaa instrumentaalimusiikkia. Kinnusen lisäksi yhtyeen muodostavat basisti Teemu Aho, kitaristi Markus Väisänen sekä rumpali Jaakko Pöyhönen.

Yhtyeen marraskuussa ilmestynyt debyyttipitkäsoitto sai Helsingin Sanomien levyarvostelusta täydet pisteet ja Helsingin Sanomien Ilkka Mattilan mukaan ” yhtyeen esikoisalbumi Nekorok kuulostaa raikkaalta tuulelta, joka puhaltaa pölyt pois ullakolle turvaan talletetusta suomalaisesta sähkökitaramusiikista.”

Kovaäänisistä ja intensiivistä keikoistaan tunnettu Musta Huone esittää vaihtoehtoisen rockin, post-punkin ja kokeellisen elektronisen musiikin maailmoista ammentavaa musiikkia, jota on hankala lokeroida. Yhtyeen marraskuussa 2023 julkaistu toinen albumi, Valosaasteen sekaan (This is not a dog / Paa jotaki), valittiin arvostetun britti-media The Quietuksen viikon levyksi ja vuoden sadan parhaimman albumin listalla se nousi sijalle kuusi.

Julkaistuihin nimiin kuuluva Kukkatalo ei tyydy yhteen lajiin vaan on tyyliltään yhdistelmä poppia, räppiä, indietä, rokkia ja funkkia. Kukkatalon energinen vetovoima on muodostanut sille fanaattisen seuraajakunnan, joka seuraisi yhtyeen mukaan heitä vaikka jyrkänteeltä alas.

Suomen makuuhuone-elektron pioneeri Sumuposauttaja soittaa Mitäksillä melkein tanssittavaa, melkein tarttuvaa housevaikutteista elektropoppia, jonka pohjavireenä soi melankolinen junnaus.

Julkaistuissa nimissä on mukana suomalaisen taidekentän ammattilaisia, jotka saapuvat 12.-14.7.2024 tanssittamaan yleisöä Nuutajärvelle Urjalaan Mitäs Mitäs Mitäs -festivaalille.

Elektronisen musiikin ohjelmistossa nähdään ohjelmatuottajana sekä Kaikun, Kuudennen Linjan, Siltasen ja Ääniwallin omistajana tunnettu Lil Tony a.k.a. Toni Rantanen, YleX:n perjantai-illoista vastaava ja kansainvälisesti elektronisen musiikin tuottajana tunnettu Orion, Berliinissä toimivan elektronisen musiikin alustan Harsh Dynamicin perustaja Hjertman sekä voittoa tavoittelemattoman 00 Collective yhdistyksen perustajajäsen Basit Soomro.

Lil Tony nauttii housen ja teknon soittamisesta vanhoilta Detroitin ja Chicagon levyiltä, mutta tekee samalla monipuolisia musiikkiretkiä, joissa on disco-, soul- ja elektronisia ääniä ympäri maailmaa.
“Its all about good music” – Lil Tony a.k.a. Toni Rantanen

Suomesta Jenkkeihin asti tunnettu artisti Orion kertoo ettei ole väliä onko kyse live-esityksestä loppuunmyydyillä festivaaleilla tai varastobileillä, elektronisen musiikin konferenssin isännöinnistä tai uudenvuoden juhlien järjestämisestä 85 000 hengelle – yli 25 vuoden toiminnan jälkeen kaikki tapahtuu edelleen ja kaikki on rakkauden työtä.

Julkaistuissa nimissä on mukana IDA Radion tuottajiin kuuluva lempi, Post Baarin DJ-pöydän takaa tuttu Stella, isoilla festivaaleilla ja ulkomailla keikkaillut Mora sekä We have questions -kollektiiviin kuuluva Laura Kristina. Tanssilattian suvereenisti hallitseva Laura Kristina kertoo soittavansa musiikkia, jota hän rakastaa, jättäen häpeämättömästi huomiotta kaikki genren rajat ja keskittyen enemmän tekemään jokaisesta setistä oman taiteellisen kannanottonsa. 

”En ole genre-DJ, vaan taiteilija, jolla on ääni.” – Laura Kristina

 

Tammikuussa julkaistuissa nimissä on mukana myös renessanssineroksi tituleerattu Vilunki 3000, freestyle psytrancea soittava Club Kooma ja suomisaundia tuottava Squaremeat

Varjo-lavalla keikkojen visuaalisesta ilmeestä tulee vastaaman monitaidekollektiivi Recover Laboratoryn perustajia ja taiteellinen johtaja Sofi Häkkinen taiteilijanimellä Vj horogram

Ohjelmisto kasvaa runsaasti kevään aikana ja tulevan kesän festivaaleilla tullaan näkemään kaikkiaan liki 100 ohjelmanumeroa.
Jo julkaistuihin nimiin voit tutustua lisää täällä

Yhdeksäs Mitäs Mitäs Mitäs -festivaali järjestetään Nuutajärvellä Urjalassa 12.-14.07.2024.

Early Bird -liput ovat nyt myynnissä!

https://mitasmitasmitas.eventiolive.fi/

3 päivän lippu: 105€

Hinnat nousevat 14.3.2023, jolloin Mitäs Mitäs Mitäs julkaisee lisää esiintyjiä.

Yhden päivän lipputyypit (pe, la ja su) tulevat myyntiin myöhemmin.