fbpx Skip to content

Mitäs Mietekeskus

Mietekeskukseen sisältyy tiede- ja yrityskentässä toimivia luennoitsijoita, jotka innostavat, viihdyttävät, sekä haastavat Mitäs-yleisöä. Taiteen osalta konsepti esittelee pimennetyssä sirkusteltassa visionääristä taidetta, yhdistäen live-maalauksen sekä äänitaiteen.

Frank Martela

Frank Martela on suomalainen filosofi, tutkija ja kirjailija, joka on erikoistunut elämän merkityksellisyyden ja hyvinvoinnin tutkimukseen. Aalto-yliopiston apulaisprofessori Martela on kirjoittanut useita kirjoja, joista tunnetuin on ”Elämän tarkoitus – Suuntana merkityksellinen elämä”. Hänen teoksensa käsittelevät usein kysymyksiä siitä, miten ihmiset voivat löytää syvemmän merkityksen ja tarkoituksen elämälleen, ja miten yhteisöt ja organisaatiot voivat tukea jäsentensä hyvinvointia. Hänen tutkimuksensa ja kirjoituksensa yhdistävät filosofisia pohdintoja ja käytännönläheisiä näkökulmia, ja hän pyrkii tuomaan akateemisen tutkimuksen tuloksia laajemman yleisön ulottuville helposti ymmärrettävässä muodossa.

Värähtelystä keikahduspisteisiin

Muutos on vääjäämätöntä, mutta häämöttääkö edessä hidas valuminen vai äkillinen romahdus uuteen tasapainoon? Muutoksen luonnetta voidaan arvuutella tekemällä erilaisia kokeiluja ja havainnoimalla syntyvää värähtelyä. Näin voidaan sumeassakin havaintoavaruudessa edetä aiempaa tietoisemmin kohti uusia tiloja.

Leo Lahti, VTK/DI/TkT, on Turun yliopiston datatieteen professori, joka tutkii kompleksisten luonnollisten ja yhteiskunnallisten järjestelmien muutosdynamiikkaa modernin suurteholaskennan ja avoimen algoritmikehityksen voimin.

datascience.utu.fi

Voit halutessasi perehtyä aihepiiriin jo ennakolta lukemalla julkaisun What are patterns of rise and decline? Raulo et al. (2023).

Elämänvoiman ja sisukkuuden mikrohetket

Sisukkuus on elämänvoimaa isojen haasteiden edessä. Sen paradoksi ja lohdullinen viesti kuitenkin on, että juuri näennäisen mahdottomuuden mikrohetkessä asuu sisäisen ja kollektiivisen voimamme suurin mahdollisuus. Ihmiskunnan käsillä oleva muutos voi pelottaa. Rakentavan sisukkuuden näkökulmasta se on kuitenkin tilaisuus syttyä tietoiselle rohkeudelle meissä,, jonka aika on nyt.

Elisabet Lahti, Tkt, on sisukkuuden, elämänvoiman ja ihmisessä asuvan potentiaalin tutkija. Hän pyrkii työssään sanoittamaan sisäistä voimaa sekä niitä kehollis-älyllisiä ja systeemisiä rakenteita, joita sen esiintulo edellyttää ja toisaalta vahvistaa.

www.sisulab.com

Miten pidämme toisistamme huolta tulevaisuudessa?

Ahdistus, yksinäisyys, sote-kriisi. Rahat loppu, pitäisi tehdä enemmän töitä, jotta saisi palveluita, joilla korjata liian työn vaurio itsessään.. Pitää itsestään enemmän huolta. Pitää vanhemmistaan ja lapsistaan enemmän huolta. Ei tässä ole mitään järkeä, voisiko toimia toisin?.

Roope Mokka on Demos Helsingin perustaja

www.demoshelsinki.com

Tunna Milonoff

Tunna Milonoff on Madventures-sarjan luoja ja ohjaaja, tunnettu aktivisti rohkeista mediaprojekteistaan ja keskusteluavauksistaan. Docventures-sarjan kautta hän on käsitellyt monia yhteiskunnallisesti tärkeitä ja arkoja aiheita rasismista päihdepolitiikkaan. Yli 20 vuoden matkailun ja viime vuosien työuupumuksen jälkeen Tunna keskittyy tällä hetkellä auttamaan yksilöitä ja organisaatioita ehkäisemään uupumista sekä vahvistamaan resilienssiä jakamalla kokemuksiaan burnoutista.

Typerän festaroinnin taito

Tuntuvatko festarit joskus typerästi vietetyiltä? Ei ihme, festarit ovat täynnä typeryyksiä. Suomen johtava typerän elämän asiantuntija Vessi Junalainen valaisee ne sinulle tässä herätyskokouksessa, jossa ravistelet typeryyden irti festareistasi.

Jussi Venäläinen on flow-tilan ja viisaan työn asiantuntija, joka auttaa ihmisiä työskentelemään ja elämään viisaammin.


www.flow-akatemia.fi
www.jussivenalainen.fi

Delgallet

Delgallet is an artist duo comprised of Aleksandra Mallet and Luca Delgado. Together, they craft captivating art and curate memorable events. Collaborating seamlessly, they bring their creative vision to life through performances, event curation, and immersive festival experiences.

Professional artists with vision Luca and Aleksandra are seasoned professionals in the realms of artistry, curation, and gallery management, boasting extensive experience in the field of arts. Their shared vision is to enrich the world with abundant art content while championing fellow artists. They believe in embracing art as not just a passion, but a way of life.

Julia Delgado

Pääsoittimenaan akustista kitaraa käyttävä multi-instrumentalisti Delgado on keikkaillut usean vuoden ajan, luoden esityksiinsä poikkeuksellisen lähestyttävää ja rakkaudellista ilmapiiriä. Hän on myös toiminut lämppärinä Plutonium 74 -bändille, ja vieraillut yhtyeen kappaleessa Jonotusmusa.

Mietekeskus alkaa ja loppuu Julia Delgadon balladien säestämänä.

Jukka-Pekka Heikkilä

KTT Jukka-Pekka Heikkilä on tutkija-aktivisti, joka yhdistää tieteen ja taiteen intohimolla. Hän työskentelee Aalto-yliopiston Tuotantotalouden laitoksella avoimen strategian tutkijana keskittyen Burning Manin strategian tutkimukseen. Heikkilä on aiemmin toiminut yrittäjyyden professorina Pohjois-Koreassa (2013-2017) ja Kolumbiassa (2022-2023), sekä Beirutissa tutkijana (2017-2020) soveltaen laajasti eri tieteenaloja opetus- ja tutkimustyössään. Hän toimii vierailevana tutkijana Harvardin ja Stanfordin yliopistoissa sekä ollut Suomen Akatemian tutkijatohtorina vuosina 2016-2019.

Tieteen ja taiteen yhdistämisen saralla Heikkilä perusti vuonna 2017 Startup Circus -konseptin, joka yhdisti taidetta ja pitchauskilpailuja. Hän on Burning Stories -tiedetaidekollektiivin perustaja ja Pro Art -monitaideyhdistyksen puheenjohtaja. Heikkilän työ festivaaliympäristöissä keskittyy tarinoiden keräämiseen ja niiden jatkojalostukseen taiteelliseen käyttöön.

Frida Gullichsen

Frida on Helsinkiläinen monialainen ja intohimoinen taidealojen parissa työskentelevä kulttuurituottaja joka on m.m projektinjohtajana Konstrundan – Taidekierros avoin ateljee tapahtumassa. Vapaa-ajallaan hän houstaa myös taiteeseen syventyvää englanninkielistä nettiradio-ohjelmaa nimeltä Luna Radio.

Juha Dallas

Muut meni traktorilla, Juha Dallas. Hesalaisen pienlevy-yhtiö Alakulttuuritalon ”moguli” ja mitälie, sekä satunnainen tapahtumatuottaja ja dj. Toimii Mitäs Mietekeskuksen rytmisen tiede- ja taidepataljoonan käytännön tukena.

www.alakulttuuritalo.com

Trio Sitikka

Trio Sitikka inspiroituu hetkestä; edellisestä, tulevasta ja ennen kaikkea tästä, rakentaen äänien tilkkutäkin ja kuljettaen sen pehmeillä aalloilla kuulijan yllätysten kautta nykyisyyteen, aina uutta etsien ja vanhassa velloen. Törähtäen ja kolisten käy triomme tie läpi uusien äänikuvien ja -ajatusten, silti heijastuksia avoimin mielin tutkien aina seuraavaan kiintopisteeseen.

Äänimaisemaa maalataan ja tutkitaan Nina Lehtisen 39-kielisen sähköisen konserttikanteleen kirkkain ja säröisemminkin pensselein, Mikko Vepsäläisen luodessa ja hajottaessa rakennetta rumpukoneen sekä perkussioiden iskuin ja lyönnein, sekä Viljami Lehtosen luotsaten ja tukien saksofonin röyhkeinkin sulosoinnuin kuulijan kuvasta toiseen. Soppaa hämmennetään vielä lisäksi loopperein, efektein ja puhtaan hetkestä syntyvän inspiraation voimin. Tämän trion impron aikana voi olla hyvä hengittää tai vain jännittää seuraavaa, mutta myös unohtua hetkeksi hetkeen ja nytkähtää vielä voimallisemmin etiäpäin.

Psykedeelisen sivistyksen liitto

Psykedeelisen sivistyksen liitto on rekisteröity yhdistys, joka tukee psykedeelien vastuullisempaa ja moniäänisempää käsittelyä.